Thursday, March 14, 2013



1.The following structures are felt on per
rectal examination except -
A. Bulb of penis
B. Ureter
C. Anorectal ring
D. Urogenital diaphragm
Ans: b.

2.All are true except –
A. Superior thyroid artery is a branch of
ext. carotid artery
B. Posterior branch of superior thyroid
artery supplies parathyroid gland
C. Inferior thyroid artery is branch of
thyrocervical trunk
D. Thyroidea ima artery is invariably a
branch of arch of aorta
Ans: d.

3.The following structure does not pass
through flexor –
A. Ulnar Nerve
B. Median Nerve
C. Flexor digitorum profundus
D. Flexor digitorum superficialis
Ans: a.

4.True about left phrenic nerve –
A. lies anterior to anterior scalenous
B. posterior to brachial plexus
C. posterior to subclavian artery
D. Posterior to hilum left lung
Ans: a.

5.In injury to head of fibula, all are
involved except –
A. Common peroneal N.
B. Superficial peroneal N.
C. Anterior Tibial N.
D. Tibial N.
Ans: d

6 Deep peroneal nerve supplies –
A. 1stweb space nerve foot
B. 5thweb space of foot
C. Antero lateral dorsum of foot
D. Lateral part of leg
Ans: a.

7. True about prostatic urethra are all
except –
A. Trapezoid in cross-section
B. Presence of verumontanum
C. Opening of prostatic ducts
D. Contains urethral crest
Ans: a.

8. Meissner’s and Auerbach’s plexus are
derived from:
A. Neural crest
B. Yolk sac
C. Primordial germ cell
D. Epithelial lining of gut
Ans: a.

9. In post ductal coarctation of the aorta,
blood flow to the lower limb is maintained
through which of the following arteries?
A. Vertebral artery
B. Suprascapular artery
C. Intercostal arteries
D. Internal thoracic artery
Ans: a.

10. Vaginal sphincter is found by all
except –
A. Internal urethral sphincter
B. External urethral sphincter
C. Pubovaginalis
D. Bulbospongiosus
Ans: a.

11. All of the following maintain the
stability of ankle joint except –
A. Cruciate ligament
B. Shape of the bones
C. Tendons of muscle which cross the
D. Collateral ligament
Ans: a.

12. What is medial most in femoral
A. Vein
B. Artery
C. Nerve
D. Lymphatics
Ans: d.

13 Hypogastric Sheath is a condensation of
A. Scarpa’s fascia
B. Colle’s fascia
C. Pelvic fascia
D. Inferior layer of Urogenital diaphragm
Ans: C. Pelvic fascia

14 Which of the positions best describes 
the location of celiac plexus
A. Anterolateral to aorta
B. Posterolateral to aorta
C. Anterolateral to sympathetic chain
D. Anteromedical to sympathetic chain
Ans: A. Anterolateral to aorta

15 Gluteus medius is supplied by
A. Superior Gluteal Nerve
B. Inferior Gluteal Nerve
C. Nerve to Obturator Internus
D. Nerve to Quadratus Femoris
Ans: A. Superior Gluteal Nerve

16. Which of the following passes through 
the foramen magnum
A. Vertebral artery
B. Sympathetic chain
C. XIth cranial nerve
D. Internal carotid artery
Ans: A. Vertebral artery

17. All of the following movements occur 
abduction of shoulder except
A. Elevation of humerus
B. Axial rotation of clavicle
C. Medial rotation of scapula
D. Acromioclavicular joint movement
Ans: C. Medial rotation of scapula

18. All of the following are composite 
muscles, except:
A. Flexor carpi ulnaris
B. Flexor digitorum profundus
C. Pectineus
D. Biceps femoris
Ans: A. Flexor carpi ulnaris

19. Urogenital Diaphragm is made up of 
the following, except:
A. Deep transverse perineus
B. Perinial membrane
C. Colle’s fascia
D. Sphincter Urethrae
Ans: C. Colle’s fascia

20. In post-ductal coarctation of aorta 
collaterals may be formed by all of the 
following, except:
A. Vertebral artery
B. Suprascapular artery
C. Subscapular artery
D. Posterior intercostals artery
Ans: none

21. Left sided superior vena cava drains 
A. Right Atrium
B. Left atrium 
C. Coronary sinus
D. Pericardial space
Ans: A. Right Atrium

22.Labyrinthine artery is a branch of: 
A. Anterior inferior cerebellar artery 
B. Basilar artery 
C. Posterior cerebellar artery 
D. Internal carotid artery

23.Common carotid artery divides at the level of :
a) Hyoid bone
b) Cricoid cartilage
c) Superior border of thyroid cartilage
d) Inferior border of thyroid cartilage

24.Which of the following muscle is known as 'Climbing muscle' :
A. Teres major
B. Lattisimus dorsi
C. Deltoid
D. Serratus anterior
ans b

 25.Carpal bone which fracture commonly :
A. Lunate
B. Hamate
C. Scaphoid 
D. Pisiform
ans c

26.The structures passing posterior to diaphragm are all except :
A. Aorta
B. Azygos vein
C. Thoracic duct
D. Greater splanchnic nerve
ans d

27. Meckel's diverticulum most commonly presents as:
A. Gastrointestinal bleeding
B. Obstruction
C. Diverticulitis
D. Intermittent abdominal pain
ans a

28.The part of pancreas that develops from ventral pancreatic bud :
A. Uncinate process
B. Upper part of head
C. Body
D. Tail
ans a

 Middle superior alveolar nerve is a 

branch of 
a) Mandibular division of 
trigeminal nerve 
b) Palatine division of maxillary 
c) Anterior nasal division of 
maxillary nerve 
d) Inferior alveolar nerve 
ans c
30 All the following muscles retracts the 
scapula EXCEPT 
a) Trapezius 
b) Rhomboid major 
c) Rhomboid minor 
d)  Levator scapulae
ans d
. Cranial nerve NOT carrying 

parasympathetic fibres 
a) 4th 
b) 7th 
c) 3rd 
d) 9th 
ans a

32 Prostatic urethra – True are A/E 
a) Trapezoid in cross section 
b) Elevated round swelling called 
c) Opening of prostatic ducts 
d) Posterior part has urethral 
ans a

33 Morgagni hernia presents most 
commonly on 
a) Left posterior 
b) Right anterior 
c) Right posterior 
d) Left anterior 
ans b

34. Meralgia parasthetica is due to 
involvement of 
a) Sural nerve 
b) Medial cutaneous nerve of 
c) Lateral cutaneous nerve of 
d) Peroneal nerve 
ans c

35. Celiac plexus is located 
a) Anterolateral & around the 
b) Posterolateral & around the 
c) Anteromedial to lumbar 
sympathetic chain 
d) Posterolateral to lumbar 
sympathetic chain 
ans a

36. Paneth cells – True is 
a) Rich in rough endoplasmic 
b) High zinc content 
c) Foamy cytoplasm 
d) Numerous lysozyme granules 
ans b

37. About sternocleidomastoid tumor all are 
true except –  
a) Always associated with breech 
b) Spontaenous resolution in 
most cases 
c) Two-third have palpable neck 
mass at birth  
d) Uncorrected cases develops 
 ans a

38. The function of 8th cranial nerve is 
related to 
a) Smell 
b) Taste 
c) Touch 
d) Balance 
 ans d

39. Anterior ethmoidal nerve supplies all 
a. Maxillary sinus 
b) Interior of nasal cavity 
c) Dural sheath of anterior cranial 
d) Ethmoidal air cells 
ans a

40. A healthy young athlete is  sitting at the 
edge of the table with knee at 90 degree 
flexion. He fully extends it. What will 
a) Movement of tibial tuberosity 
towards lateral border of 
b) Movement of tibial tuberosity 
towards medial border of 
c) Movement of tibial tuberosity 
towards centre of patella 
d) No change in position 
ans a

41. Pain insensitive structure in brain is 
a) Falx cerebri 
b) Dural sheath surrounding 
vascular sinuses 
c) Choroid plexus 
d) Middle meningeal artery 
ans c

42 Appendices epiploiceae present in 
a) Appendix 
b) Cecum 
c) Rectum 
d) Sigmoid colon 
ans d

43. Pelvic splanchnic nerve supplies A/E 
a) Appendix 
b) Rectum 
c) Uterus 
d) Urinary bladder 
ans a

44.. Capacitation occurs in 
a) Uterus 
b) Seminal vesicle 
c) Epididymis 
d) Vas deferens 
ans a

45.Which of the following movements will not be affected by involvement of the L5 Nerve root?
A. Thigh adduction
B. Knee Flexion
C. Knee Extension
D. Toe Extension
Ans: A. 

46.The Couinaud’s segmental nomenclature is based on the position of the :
A. Hepatic veins and portal vein
B. Hepatic veins and biliary ducts
C. Portal vein and biliary ducts
D. Portal vein and hepatic artery
ans: A. 

47.Which of following is the feature of Y chromosome?
A. Acrocentric
B. Telocentric
C. Submetacentric
D. Metacentric
ans : A. 

48.All of the following are catagorised as secondary lymphoid organs except
A. Lymph nodes
B. Spleen
C. Thymus
D. Subepithelial collections of lymphocytes
ans: C. 

49.The articular cartilage is characterized by all of the following features except :
A. It is devoid of perichondrium
B. It has a rich nerve supply
C. It is avascular
D. It lacks the capacity to regenerate
ans : B. 

50.The first costo-chondral joint is a :
A. Fibrous joint
B. Synovial joint
C. Syndesmosis
D. Synchondrosis
ans : D

No comments:

Post a Comment

share questions discuss answers

HTML Comment Box is loading comments...